Andra sätt att få fram pengar

Tips på hur du kan undvika att ta sms-lånFundera både en och två gånger på om du verkligen måste ta ett SMS-lån eller om det finns något annat alternativ som kan lösa situationen. Det är det första man bör fundera på då ett SMS-lån alltid ska vara den sista utvägen.

Handlar det om mindre summor kanske du kan få låna pengarna av någon bekant, kanske kan du sälja något på blocket eller tradera och på så sätt få in pengarna du behöver. Att SMS-låna en mindre summa blir otroligt dyrt i slutändan om man räknar på den effektiva räntan med alla fasta och dyra avgifter som ingår, läs en artikel om detta hos Aftonbladet.

Handlar det om större summor så hör med en av storbankerna om vad de kan erbjuda innan du vänder dig till SMS-lånebolagen. De har ofta mycket mer förmånliga räntor och avgifter än långivarna i snabblånebranschen. Exempelvis så får du en bättre ränta på ett privatlån som också är ett lån utan säkerhet, dock med högre krav på dig som ansöker. Mer om denna typ av lån finns att läsa här.

Tänk också efter på om det verkligen är nödvändigt att ta ett SMS-lån. Behöver du verkligen köpa den där prylen eller tjänsten just nu? Finns det billigare alternativ som du har råd med? Att låna till att konsumera är det sista man ska göra, det blir bara kostsamt på alla tänkbara sätt, speciellt om du senare får problem med att betala tillbaka lånet i tid.

På andrahandsmarknaden kan man ofta hitta billiga saker som är i bra skick. Där kan man ta en titt om man är i behov av något speciellt men inte har ekonomin att köpa nytt. Har du inte råd nu så kanske du inte heller har råd att betala tillbaka ett eventuellt SMS-lån. Fundera också på om det kanske det är bättre att nöja sig med begagnat och lägga pengarna som SMS-lånet hade kostat i spargrisen istället. Eller ännu bättre, sälja något på Blocket eller Tradera för att fylla ut hålen i din ekonomi.

Att ta ett snabblån om man har god ekonomi är naturligtvis inte hela världen, det är dyrbart och onödigt, ungefär som att köpa vatten på flaska på pressbyrån istället för att köpa den i mataffären 10 kr billigare. Så länge du vet att du kan betala tillbaka lånet samt alla räntor och avgifter i tid så är det inte ett problem. Risken med SMS-lån är dock att man missar betalningar och får höga straffavgifter som man inte klarar av att betala eller att man när lånet förfaller inte har råd att betala tillbaka, det är då SMS-lånet blir en belastning.