Betalningsanmärkningar och kreditupplysning

Betalningsanmärkningar och kreditupplysningFör den som har en betalningsanmärkning återstår oftast inget annat alternativ än dyra privatlån eller SMS-lån. De stora bankerna och långivarna beviljar oftast inte lån till personer med betalningsanmärkningar vilket krävs för ett privatlån och därmed får dessa personer istället vända sig till SMS-låneföretagen eller andra dyra kreditgivare på marknaden.

Det är inte alla SMS-låneföretag som ger lån till personer med betalningsanmärkningar, men en del gör detta. Då brukar lånet också vara betydligt dyrare än om du inte hade haft en betalningsanmärkning. Sen är det inte heller säkert att du får ett lån beviljat trots att långivaren beviljar lån till personer med betalningsanmärkningar, allt hänger på hur din ekonomi ser ut och om de bedömer dig som kreditvärdig eller inte.

Många företag i snabblånebranschen använder sig också av privata kreditupplysningsföretag när de undersöker nya låntagares kreditvärdighet. På så sätt kan inte storbanker se att du ansökt om SMS-lån eftersom bankerna oftast använder en specifik kreditupplysningsfirma som kallas för UC.

I en kreditupplysning brukar det framgå hur mycket pengar man tjänat under de senaste åren, civilstatus, folkbokföringsadress, om man har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden och vilka andra som eventuellt har gjort en kreditupplysning på en. Det kan också framgå om man äger några fastigheter i kreditupplysningen.

Sedan en tid tillbaka ska du alltid själv få hem en kopia på kreditupplysningen varje gång någon tagit en kreditupplysning på dig. Detta är bra för då kan du också upptäcka om din identitet verkar ha blivit kapad och ifall någon försöker ta lån eller köpa saker på kredit i ditt namn. Får du hem en kopia på en kreditupplysning trots att du inte ansökt om lån eller om avbetalning så bör du genast dra öronen åt dig och vidta åtgärder. Ta kontakt med kreditupplysningsföretaget för att få mer information om vem som tagit kreditupplysningen och vad de rekommenderar att du ska göra för att förhindra att någon missbrukar din identitet för ohederliga affärer.

I dag måste SMS-låneföretagen göra kreditupplysningar innan de lånar ut pengar, men det finns låneföretag som inte gör en detta och som inte heller bryr sig om resultatet utan lånar ut pengar till personer som kanske inte borde få ett lån. Detta är väldigt riskfyllt och är det många som får lån de inte borde beviljas kan det bli ett stort problem för myndigheterna och i slutändan samhället. Därför är det viktigt att kreditupplysningarna görs så att människor inte hamnar i en lånefälla de inte kan ta sig ut ur på egen hand.

Att hamna i en skuldfälla är givetvis också påfrestande för privatpersonen som råkar ut för det. Men mer om det och vad betalningsanmärkningar kan leda till i en annan bloggpost.