Fakta om betalningsanmärkningar

Så undviker du att få en betalningsanmärkningOrdet betalningsanmärkning låter visserligen inte bra, men knappast direkt avskräckande. Om man däremot inser vilka problem en betalningsanmärkning ställer till med så blir man snabbt avskräckt. Det är inte heller något som bara försvinner så fort man ordnat upp sin ekonomi, en betalningsanmärkning ligger kvar i tre år från det att den registrerades.

En betalningsanmärkning registreras hos kreditupplysningsföretagen när företag eller myndigheter som vänt sig till Kronofogden får rätt i att de har en skuld att kräva in från en privatperson.

När företag vill försäkra sig om att personen de ska sälja en vara eller tjänst till är kreditvärdig begär de in information om personens ekonomi via kreditupplysningsbolag. Dessa företag hämtar i sin tur sina uppgifter från offentliga register hos exempelvis Kronofogden och Skatteverket för att kunna bedöma hur personens ekonomi ser ut. Sen skickas resultatet av kreditupplysningen till företaget som begärt ut informationen. Finns det en betalningsanmärkning kan du bli nekad att handla mot faktura, ta lån, få svårt att hyra bostad eller nekas att teckna mobilabonnemang. Saker som du i dag tar för givet kan alltså bli omöjliga.

Ta bara en sådan sak som att köpa bil, att få ett billån kan bli jättesvårt. Om du hittar en bank eller ett kreditbolag som erbjuder lån trots betalningsanmärkningar så kommer lånet bli väldigt dyrt eftersom lånebolaget tar ut högre ränta av kunder med betalningsanmärkningar. Mer om detta kan du läsa här.

En betalningsanmärkning kan som du ser ställa till det rejält och det bästa rådet jag kan ge är att undvika att få en betalningsanmärkning från första början.

En missuppfattning är att det bara är personer med stora ekonomiska problem som får betalningsanmärkningar. Det stämmer inte. Det räcker med att du låter bli att betala en räkning trots att du fått ett betalningsföreläggande från Kronofogden. Därför är det alltid viktigt att antingen betala räkningar när du får påminnelser eller att bestrida fakturor eller krav på betalning till den som kräver dig på pengar.

Tänk också på att försent betalda räkningar kan bli dyrt. Det är så små skulder kan växa sig stora eftersom påminnelseavgifter, räntor och andra avgifter hela tiden byggs på den ursprungliga skulden. Och det är här SMS-lånen kommer in. Tar man ett SMS-lån man är osäker på om man kommer att kunna betala tillbaka så är det lätt att man kan få en betalningsanmärkning, så av den anledningen bör man undvika SMS-lån. Det är den korta återbetalningstiden som gör att många missar att betala tillbaka, det kan vara att man glömmer eller helt enkelt inte har råd och sen blir det värre när avgifterna och räntorna för dröjsmål läggs på.

Vill du veta mer om ämnet rekommenderar jag att du läser mer på din kommuns webbsida med konsumentvägledning eller läser mer hos Kronofogden. Vill du ha mer information om billån är detta en bra sida.