Så sparar du pengar!

SpartipsJag har ju pratat om vikten av att spara pengar. Nu tänkte jag berätta lite tips på hur man gör för att lyckas med sitt sparande.

Till att börja med är det bra att göra en budget för hushållsekonomin. Vilka inkomster finns och vilka utgifter har man, så man vet hur mycket man har kvar i slutet av måndagen. Det viktigaste här är naturligtvis att budgeten går ihop. Gör den inte det måste man dra ner på utgifterna. Det kan i övrigt vara ett bra sätt för att inventera vilka kostnader man har och vilka som eventuellt är onödiga som olika prenumerationer och dylikt.

Så även om budgeten går ihop så kan det vara bra att se över sina utgifter och se om det finns något man kan spara in på, pengar man istället kan lägga på sparandet. Tips på var du bäst placerar dina sparpengar hittar du här.

Hur ser dina abonnemang och avtal ut? Finns det möjlighet att teckna bättre och billigare avtal? Exempelvis är tillsvidareavtal på el dyrt. Välj istället ett fast eller rörligt abonnemang, det du tycker är bäst Se över om det finns billigare mobilabonnemang. Har du hemtelefon kanske du kan säga upp den och teckna ip-telefoni istället och spara in en del pengar varje månad.

Se också över om du betalar för abonnemang och tjänster du inte använder, exempelvis någon tidningsprenumeration eller musiktjänst som du inte är intresserad av längre, men som du en gång i tiden ville ha.

Börja ät matlådor, här kommer du spara in mycket pengar om du annars brukar äta ute på luncherna. Mat är dyrt idag och är en av de största posterna för många vilket också innebär att det finns mycket pengar att spara om man är lite påhittig. Håll utkik efter bra priser på matvaror och handla utifrån vad som är billigt just nu och laga gärna mat som kan räcka till flera dagar, dels för att göra matlådor av och dels mat du kan frysa in till en middag någon annan dag på veckan.

Slösa inte med el och vatten. Gå eller cykla istället för att ta bilen om du ska åka korta sträckor. Behöver du använda bilen, använd webbsiter som listar bensinpriser för att se var bensinen är billigast för stunden eller välj att tanka på obemannade stationer som oftast är billigare än bemannade.

Pruta på bolånet när det är dags att omförhandla och jämför priserna på bil- och hemförsäkring hos olika försäkringsbolag. Om du samlar dina försäkringar hos ett och samma bolag kan du få mängdrabatt.

Detta är bara några förslag på hur man kan skapa utrymme för mer sparande, vill du ha fler idéer så hittar du massor av spartips hos Alltomspara.se.