Se upp med SMS-lånen och kreditbolagens knep

Var försiktig med sms-lånGratis SMS-lån eller som de numer mer korrekt kallas Räntefria SMS-lån är ett knep som långivarna använder för att locka nya kunder till sina lånetjänster. Anledning till att ordet gratis är så missvisande är för att bolagen inte lånar ut några pengar gratis, de tar inte ut ränta men de tar ut avgifter av kunden som lånar pengar. Dessa räntefria lån brukar endast ges till nya kunder, kunder de vill knyta till sig.

Att skriva viktig information om vad lånet kostar i minimal kursiv stil längst ner på webbsiten är ett annat av deras knep, ett knep man för övrigt ser lite här och var i handeln. Det känns lite gammalt och förlegat, men de kör fortfarande med det.

Oavsett om det gäller SMS-lån eller andra tjänster och varor så gäller det att se upp med vad det är man förbinder sig till. Läs alltid villkor innan du genomför ett köp och teckna inte avtal på impuls. Tänk igenom saken noga och leta efter information på nätet innan du bestämmer dig för att nappa på ett erbjudande du får från en försäljare.

Om du får ekonomiska problem

Var rädd om din ekonomi! Pengar är inte allt, men de är väldigt användbara och en ruinerad privatekonomi kommer garanterat ställa till med en rad olika bekymmer som försvårar vardagen. Ta hjälp av en konsumentvägledare hos din kommun om du behöver privatekonomisk rådgivning eller leta på nätet efter tips och råd.

Har du hamnat i ekonomisk knipa är inte lösningen att ta ett SMS-lån för att betala en annan skuld. Kontakta företaget du har en skuld till och förklara situationen och fråga om de har något förslag på hur ni kan lösa situationen. Kanske kan du få en avbetalning. Kommer du ingen vart genom att samtala med företaget du är skyldig pengar bör du vända dig till skuldrådgivaren som finns i kommunen för hjälp.

Det sämsta du kan göra om du hamnar i ekonomiska trångmål är att ignorera situationen. Ta tag i den även om det känns tungt. Annars växer och växer skulderna eftersom företagen tar ut dröjsmålsränta och andra avgifter för betalningspåminnelser de måste skicka ut.  I värsta fall hamnar du hos Kronofogden och får en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsföretagen.