Spara pengar och få bättre ekonomi

Spara pengarGenom att spara pengar och bygga upp en buffert i ekonomin så minskar du risken för att behöva hamna i en situation där du behöver ta ett snabblån. Det ger också en trygghet att veta att man klarar av oförutsedda utgifter.

Sparande är alltså mitt bästa råd för att undvika att behöva ta sms-lån. Hur mycket man behöver spara beror på hur ens ekonomi och livssituation ser ut. Har du redan ett bra sparkapital behöver du kanske inte spara lika mycket. Saknar du däremot sparkapital kan du behöva öka sparandet för att få ihop till en bra buffert.

Man brukar säga att man minst ska försöka spara ihop till några månadslöner att ha som buffert. Runt 2000 kr eller mer är lämpligt att spara undan varje månad till sin buffert. Denna summa bör du alltid sätta över direkt i början av månaden, innan du börjar spendera pengarna. Ett tips är att ställa in så att det görs en automatisk överföring varje månad eller ha en som rutin att  göra det i samband med att du betalar hyran för den kommande månaden.

Sparandet behöver dock inte bara vara till bufferten, det kan också vara att man även sparar till specifika ändamål som bilen, kommande renoveringar man vet behöver göras och så vidare. Dessutom kan man budgetera så att man sparar för kommande räkningar, istället för att betala 3000 kr för elräkningen var tredje månad så kan man spara undan 1000 kr i månaden till elräkningen så blir det ett jämnare flöde i ekonomin. Detta är extra bra att göra vid större utgifter som exempelvis bilförsäkringen, om du nu betalar en klumpsumma per år, för den kan vara på över 10 000 kronor.

Man kan spara pengar på olika sätt, antingen på sparkonton, i aktier eller fonder. Tänk på att de olika sparformerna har olika risker. Riskera aldrig mer än du har råd att förlora! Sätt undan din buffert i en trygg sparform. Om du vill kan du sen börja spara i fonder eller andra mer riskfyllda sparformer med pengar som du har råd att mista.

Pensionssparande kan också vara en bra idé att börja med.

För att sammanfatta mitt inlägg så finns det fem olika sätt att spara:

  • Buffertspara, pengar som du behöver spara ihop till och ha sparade på ett tryggt sätt så att du kan klara tuffa ekonomiska perioder
  • Spara till specifika saker som du vet kostar pengar, exempelvis bilen.
  • Budgetspara, spara för specifika budgetposter som elräkningar, försäkringar osv som kommer komma långt senare.
  • Investera, spara pengar som du hoppas ska få bra avkastning. Tex i fonder
  • Pensionssparande.