Vad kostar ett SMS-lån?

Ta reda på vad lånet kostarAtt SMS-lån är dyrt är nog de flesta medvetna om, men exakt hur dyrt är det och vilka räntor och avgifter är det man får betala när man tar ett snabblån?

Tyvärr är långivarnas information om avgifter och räntor ofta rena djungeln och alla är inte heller helt tydliga med vilka avgifter som ingår. Även om man vet vilken information man ska leta efter så kan det vara svårt att hitta den. Men ge inte upp, hittar du inte svar på dina funderingar så kan du kontakta kreditbolaget för att få den information du behöver.

Här är några avgifter att se upp med och kontrollera innan du tar ett SMS-lån:

  • SMS-avgift – vad kostar det dig att skicka SMS-ansökan och bekräftelse till långivaren. Kostar oftast från några tior och uppåt. Denna kan vara väldigt lurig eftersom du oftast inte vet på föhand vad kostnaden kommer att bli.
  • Uppläggningsavgift – Hur stor är uppläggningsavgiften för lånet? Vanligtvis runt 50 kr och uppåt, ibland flera hundralappar i uppläggningsavgift. Hos en del långivare är alla typer av avgifter inbakade i räntan istället.
  • Aviavgifter – Den avgift långivaren tar för att skicka ut faktura för betalning. Oftast rör sig denna avgift om 35-50 kronor i månaden. Ibland kan man slippa denna kostnad genom att betala via autogiro till exempel, men detta varierar mellan långivarna så det är inte alltid det är möjligt att komma ifrån aviavgiften.
  • Dröjsmålsränta – Vad tar långivaren ut i avgift om du inte betalar i tid? Det kan röra sig om några procent upp till hiskeligt hög ränta. Därmed är det viktigt att du kollar upp detta noga innan du ansöker om lånet.
  • Förseningsavgift – En avgift, långivaren tar ut om din betalning inte kommit in i tid.
  • Påminnelseavgift – Den avgift som långivaren tar ut för att skicka ut en betalningspåminnelse, detta rör sig oftast om 50-60 kronor och blir minst dubbelt så dyrt om du återigen blir påmind om att du inte betalat i tid.
  • Ny amorteringsplan – Vill du ha längre avbetalningstid på ett lån du redan tagit så kommer långivaren behöva lägga upp en ny avbetalningsplan, denna kostar pengar. Dessutom kan räntorna komma att ändras om du väljer att förlänga avbetalningen.
  • Effektiva räntan – Det är den relativa räntan mellan det belopp du lånar och alla avgifter och räntor som du betalar.

Räntan varierar mellan långivarna och räntans storlek beror också på hur mycket du vill låna och hur länge du vill låna pengarna. Vill du jämföra vilket lån som är billigast bör du därför titta på den effektiva räntan hos de olika långivarna.

Jag valde två SMS-låneföretag på måfå och fick fram att ett lån på 1000 kr i 30 dagar skulle kosta 395 kr inklusive ränta och avgifter hos en långivare, 250 kr hos en annan. Det låter kanske inte så mycket, 250 kr, men i själva verket är 250 kr en fjärdedel av lånebeloppet! Det är först när man börjar räkna på lånet som man faktiskt ser svart på vitt vad SMS-lånet kommer att kosta. Exemplet visar också att lånekostnaderna kan skilja rätt mycket mellan olika kreditbolag, så det lönar sig verkligen att jämföra bolagen med varandra så att man inte betalar mer än nödvändigt för lånet.