18-årsgräns på SMS-lån

Som jag var inne på i mitt förra inlägg så skiljer sig villkoren för SMS-lånen åt mellan olika långivare. Det finns dock en sak de alla har gemensamt: 18-årsgräns. Ingen av långivarna lånar ut pengar till personer under 18 år. En del har till och med högre ålderskrav för att bevilja lån, vilket givetvis är bra. Inte bara ska det vara så att man ska vara över 18 år och ha en rimlig chans att betala tillbaka utan ju äldre man blir ju bättre omdöme brukar man ha. Jag menar när man var 16 år så hade man inte så mycket pengar för då gick man fortfarande i skolan, tänk om man kunde skicka ett SMS för att ha råd att köpa det man ville, allt från öl till helgen eller en dyr jacka man bara måste ha för att inte vara ”ute”, det skulle nog bli en farlig fälla för vissa.

En del långivare beviljar lån till personer som är 18 år, andra vill att låntagaren ska vara 19, 20 eller 21 år gammal. Jag tror inte jag har sett någon långivare som kräver en högre ålder än 21 år, men det kan säkert finnas.

Jag vet inte vad jag tycker om dessa ålderskrav. Självklart är det upp till långivaren att bedöma vem man vill låna ut pengar till och inte. Men samtidigt är det lite underligt att åldern ska avgöra om man får lån eller inte. En 18-åring kan både ha bättre ekonomi och vara mer ekonomisk än en 21-åring. Det här med åldersgränser är inte heller något unikt för just långivare av SMS-lån. Även när det gäller privatlån eller billån så finns det en del banker/låneinstitut som kräver att låntagaren har en viss ålder, detta kan gälla en undre såväl som övre åldergräns. Dock kan min teori om omdömet även vara faktor som får företagen att inte låna till 18-åringar, som kanske fortfarande går i gymnasiet, utan vill att de ska vara 20 eller 21 år, då man är på väg ut i arbetsmarknaden eller redan är det.

Det har också diskuterats om åldersgränsen på snabblån ska höjas och att man ska ha mer utbildning i privatekonomi i skolorna för att minska problemen med SMS-lån. Personligen välkomnar jag alla förslag som rör mer utbildning i privatekonomi i skolan. Det tror jag på sikt vore väldigt bra både på samhällsnivå och på individnivå. Efter skolan blir privatekonomiska frågor otroligt viktiga, och då är det bra att ha med sig en grundkunskap i bagaget när man ska sätta sig in i olika sparformer, bolån, billån, försäkringar, mobilabonnemang med mera. Grundkunskap underlättar för individen att ta bra beslut och på samhällsnivå blir vinsten att färre kommer hamna hos Kronofogden på grund av trasslig ekonomi.

Att utbilda unga om ekonomi tycker jag är en självklarhet, speciellt när det gäller just SMS-lånen som kan förstöra en liv innan man ens kommit igång med sitt liv som vuxen. För mig finns inte SMS-lånen som ett alternativ, och det tycker jag ändå är en inställning som alla borde ha. Speciellt bör man lära barnen att man aldrig ska långa pengar till att betala för att handla exempelvis kläder och annat som du inte sedan kan få tillbaka pengarna för om du nu får problem att betala tillbaka lånet.