Baksidan med att låna pengar

Den mörka sidan av att låna pengar...Oavsett om det gäller sms-lån eller ett privatlån från en bank – det finns en mörk baksida som du bör vara väl medveten om.

Att låna pengar är ett sätt att för tillfället få tillgång till en större eller mindre summa pengar, med villkoret att man betalar tillbaka en extra summa för tjänsten. Man kan alltså säga att du lånar av dig själv i framtiden, men med en tillkommande extra kostnad. Någon gång i framtiden ska du alltså betala tillbaka hela summan och lite till, vilket kan bli ganska mycket pengar.

Innan du lånar måste du tänka på några saker.

  1. Är det här en behövlig investering? Tänk igenom om det faktiskt är en vettig sak, eller om det bara är en kul grej för stunden.
  2. Är det nödvändigt med ett lån? Se istället om du kan betala av ditt inköp, om du kan få bidrag eller på andra sätt undvika att ta lån.
  3. Kommer du kunna betala tillbaka lånet? Någon gång ska som sagt alla pengar tillbaka, vilket blir mer och mer pengar över tid. Kommer du verkligen kunna betala tillbaka allt inom en snar framtid?

Just den sista punkten är något som många verkar glömma. Speciellt när det gäller sms-lån så tänker många inte längre än till nästa köp. Sen kommer slaget i ansiktet som en påminnelse om att de behöver betala tillbaka för sitt nöje. Om du inte har de pengarna du lånar idag, kommer du ha dem inom en månad när sms-lånet ska vara helt återbetalat? Kommer du ha dem och summan som blir utöver det lånade beloppet? Det blir som sagt en hel del pengar extra med ränta och avgifter, så det blir desto tyngre att betala tillbaka efteråt.

Ofta blir det så att många tar ett till sms-lån för att betala av sitt första, i hopp om att kunna betala tillbaka det senare. Problemet är då att de har fått låna upp ett ännu större belopp på sitt andra lån, och sen sitter de ännu djupare i skuld. Om du inte har ekonomin till att kunna spara ihop eller ens betala tillbaka ett lån, så ska du heller inte ta ett. Om du vet om att du har en låg inkomst som inte klarar av en större betalning, så ska du verkligen inte ta ett sms-lån.

Hoppas det gav er ännu mer inblick och perspektiv på sms-lån och andra lån. Det är en farlig frestelse, och det är lätt att hamna långt ner i skuldträsket. Försök att undvika det så gott det går.