Så fungerar ett SMS-lån

Om hur man tar sms-lånHur fungerar då ett SMS-lån? Är det bara att skicka iväg ett SMS med lånesumman man vill ha och sitt bankkonto och sen är det klart? Nej, riktigt så enkelt är det självklart inte.

Oftast gör du en riktig låneansökan på nätet istället, och får bekräftelsen på mail eller SMS. Ibland skickar du iväg ett SMS med personnummer och blir sen uppringd av långivaren, sen får du acceptera lånet via SMS.

Ibland kan det gå till så att man skickar ett SMS, får ett ansökningsformulär tillbaka som man fyller i och skickar in och sen väntar på besked om lånet beviljats eller inte.

För att kunna få ett SMS-lån kommer du givetvis att behöva identifiera dig. Olika långivare ställer olika krav, en del nöjer sig med endast personnummer, andra använder telefonnumret som identifieringsmetod och andra vill att man identifierar sig med exempelvis bank-id.

När lånet är beviljat får du pengarna antingen direkt eller efter någon dag. Allt beror på om du och långivaren använder samma bank eller inte. Har du bråttom att få pengarna bör du därför leta upp en långivare som kan göra direktöverföring via samma bank som du har.

Innan lånet beviljas kommer långivaren att ta en kreditupplysning. Tänk på att de flesta långivare har begränsade öppettider och att du därför inte kan få ett lån beviljat när som helst på dygnet och när som helst i veckan.

Olika långivare har också olika krav innan de godkänner ett lån, vilket innebär att din ansökan kan avslås av ett bolag men gå igenom hos ett annat.

Detta är bara en förenklad guide till hur man ansöker om SMS-lån. Många långivare har sina egna procedurer för låneansökan så det är svårt att förklara i detalj hur det går till eftersom det varierar så mycket mellan olika aktörer.

En annan sak som är värd att nämna när det gäller SMS-lån, det är att första gången man ansöker om lån så brukar ansökningsprocessen vara mer utförlig än när man återkommer som lånekund. Dock ger vissa långivare dig bättre villkor som förstagångskund. Dessa erbjudanden kan handla om att du som ny låntagare får låna ett högre belopp eller att du får låna räntefritt första gången. Men som alltid när det gäller erbjudanden gäller det att vara vaksam! Kolla alla villkor innan du nappar på lånebolagens erbjudanden.